Maria Ohisalo: Vihreä aluepolitiikka luo työtä joka puolella Suomea

22.02.2020

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo puhui Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa 22.2. Helsingissä vihreästä aluepolitiikasta ja reilusta muutoksesta. Vihreät hyväksyy Reilun muutoksen ohjelman sunnuntaina 23.2.

Maria Ohisalon puheessa korostui fiksujen ilmastotekojen tekeminen ympäri Suomea. Reilu muutos tarkoittaa Ohisalon mukaan samaan aikaan tehtävää ilmastonmuutoksen torjumista ja eriarvoisuuden vähentämistä. Se on myös mahdollisuus uudenlaiselle aluepolitiikalle.

–Eri alueita voidaan kehittää eri lähtökohdista, ja kaikki hyötyvät. Esimerkiksi latauspisteverkkoa tarvitsevat sähköautot toimivat parhaiten suurissa- ja keskisuurissa kaupungeissa. Kaasuautot voivat puolestaan hyödyntää maaseudulla paikallisesti tuotettua biokaasua. Suuriin kaupunkeihin voidaan ottaa käyttöön ruuhkamaksuja ilman, että niitä maksetaan muualla Suomessa, Ohisalo sanoo.

Ohisalo mainitsee esimerkkinä myös Espanjan, jossa hiilikaivoksia suljettaessa mietitään yhdessä työntekijöiden kanssa alueen elinvoimaa, uusia työpaikkoja ja ympäristön ennallistamista. Ohisalo toi esiin, että kunnianhimoiset ilmastotoimet synnyttävät uutta työtä. Murrosvaiheessa on kuitenkin tärkeää, että yhteiskunta tukee muutoksessa.

–Suomi voi saada alustavien laskelmien mukaan jopa 165 miljoonaa euroa tukea EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta. Se on merkittävä summa. Onkin selvittämisen arvoista, olisiko Suomen mahdollista perustaa alue- tai alakohtaisia reilun siirtymän rahastoja, joilla voisi tukea ihmisten uudelleenkoulutusta ja työllistymistä, Ohisalo sanoo.

Vihreä talous edellyttää Ohisalon mukaan oikeita kannustimia. Nykyinen hyvinvointimme ei ole rakennettu kestävälle pohjalle.

–Kun älypuhelimet tai tablettitietokoneet hajoavat, aivan liian usein niiden kohtalona on roskakori. Syntyvät jätevuoret eivät lohduta tulevia sukupolvia, jotka haaveilevat pulkkamäistä. Tarvitsemme EU-tasoisen velvoitteen siitä, että laitteet, joiden tuottaminen kuluttaa paljon luonnonvaroja, myös kestävät ja että ne voi myös korjata, Ohisalo sanoo.

Reilussa muutoksessa on tärkeää, että kaikki ovat mukana muutoksessa.

–Nuorten pitäisi olla mukana päättämässä, koska he joutuvat elämään päätösten seurausten kanssa kaikkein pisimpään. He ovat ensimmäinen sukupolvi, joka joutuu elämään koko ikänsä ilmastokriisin varjossa. Otetaan nuoret mukaan reiluun muutokseen,  eikä jätetä portaille värjöttelemään. Lasketaan äänestysikärajaa 16 vuoteen, Ohisalo ehdottaa.

Lue koko puhe.
Linkki pressikuviin.