Harrastamisen ilo kuuluu kaikille lapsille

07.06.2021

Lahdessa lasten harrastaminen on yksi kaupungin kärkihankkeista. Kaupunki haluaa lisätä maksuttomia harrastusmahdollisuuksia lasten ja nuorten arkeen.

Parkour on ehdoton hitti, jos koululaiset saavat valita. Se oli toiveharrastusten kärjessä myös Lahdessa, kun kaupungin neljä koulua pääsivät mukaan harrastamisen Suomen mallin pilotointiin. Siinä 1.–9.-luokkalaisille tarjotaan maksuttomia harrastusmahdollisuuksia koulupäivän jälkeen. Tavoitteena on, että myös ne koululaiset, joiden vanhemmat eivät pysty tukemaan lapsen harrastusta, pääsevät mukaan.

”Siksi tarvitaan maksuttomia mahdollisuuksia lähellä lasten ja nuorten arkiympäristöä”, sanoo Lahden harrastuskoordinaattori Tiia Bucovschi.

Lahdessa aloitti lähes 50 uutta harrastusryhmää helmikuussa: parkouria ja muutakin liikuntaa, koodausta, eläinkerho, elokuva-, animaatio- ja kuvataiteita. Yhteensä 450 lasta on saanut kokea harrastamisen iloa – tosin yläkoululaisten ryhmät olivat koronan vuoksi tauolla maalis–huhtikuun. Yhteistyössä seurojen ja muiden harrastustoimijoiden kanssa ryhmiä ovat vetäneet alan ammattilaiset.

Lahdessa lasten harrastaminen on yksi kaupungin viidestä kärkihankkeesta. Kouluissa on ollut maksutonta kerho- ja iltapäivätoimintaa. Jo pari vuotta sitten perustettiin harrastustakuutyöryhmä asiaa edistämään.

Pilotoinnin ansiosta toimintaa saatiin lisää, ja Lahti on mukana myös ensi vuoden avustusten haussa. Tavoitteena on saada maksutonta harrastustoimintaa yhtä lukuun ottamatta kaikkiin Lahden kouluihin.

Harrastuksilla on iso merkitys lapsen elämässä

Harrastuksen hyödyt lapsen hyvinvoinnille, itsetunnolle ja jopa koulumenestykselle tiedetään.

”Ehkä tärkein on ryhmään kuulumisen kokemus. Yksinäisyys on iso haaste. Harrastuksen myötä lapsen elämään tulee vertaiskavereita ja luotettavia aikuisia – heitä on harvoin liikaa”, Tiia Bucovschi sanoo.

Harrastustakuusta on kunnissa puhuttu vuosia, mutta useimmissa se on jäänyt sanahelinäksi. Viime syksynä opetus- ja kulttuuriministeriö pani toimeksi. Suomen mallin pilotoinnissa oli keväällä mukana 117 kuntaa ja yli 200 000 koululaista – sikäli kuin koronarajoitukset sallivat.

Tavoitteena on juurruttaa toiminta kaikkiin kuntiin. Pilottikunnat näyttävät suuntaa, mutta yksittäisilläkin aloitteilla voi edistää oman seudun mahdollisuuksia. Esimerkiksi Lahdessa yläkoululaiset saivat toissa vuonna maksuttomat uimahalli- ja kuntosalikäynnit, kun tuolloin liikunta- ja kulttuurilautakunnassa istunut Vihreiden jäsen teki asiasta esityksen.

Harrastustakuun taustalla on ajatus, että satsaus maksaa vielä itsensä takaisin. Tärkeintä silti on, että kaikki lapset saisivat onnistumisen, ilon ja yhteenkuuluvuudentunteita.

 

Tiesitkö? Harrastamisen Suomen malli pohjaa Koululaiskyselyyn 2020, jossa oppilaat kertoivat harrastustoiveista. Yli puolet koululaisista haluaisi aloittaa uuden harrastuksen. Joka viidennellä ei ollut lainkaan harrastusta, ja heistä valtaosa toivoi voivansa harrastaa.

 

Lue lisää: