Ammatillisen koulutuksen ahdinkoon on puututtava

22.10.2018

Viime viikkoina huoli ammatillisen koulutuksen tilasta on vahvistunut julkisessa keskustelussa entisestään. Lähiopetuksesta leikkaaminen työntää syrjään erityisesti niitä nuoria, joilla on haasteita elämänhallinnassa. Koulutusleikkaukset ovat myrkky sivistykselle, mutta kasvattavat myös eriarvoisuutta. Ammatillisista oppilaitoksista kuuluva viesti on otettava vakavasti, hallituksen leikkaukset kumottava ja kouluihin palautettava työrauha.

Helsingin Sanomissa ammatillisten oppilaitosten opettajat kertoivat omasta ja opiskelijoidensa arjesta koulutusleikkausten ja amisreformin jälkeen. Samaa viestiä olen kuullut opettajilta jo aiemmin. Monen opettajan arjessa väsymys ja huoli opiskelijoista on kasvanut.

Leikkaukset ovat monessa paikassa näkyneet varsinkin lähiopetuksen vähentymisenä, jolloin itsenäistä opiskelua on paljon ja osa nuorista viettää päiviä yksin ilman rinnalla kulkevia ja arjessa tukevia aikuisia. Opiskelijoiden tuntimäärät oppilaitoksissa ovat vähentyneet, jolloin osaaminen työpaikoilla on paikoin liikaa teorian varassa.

Suurentuneiden ryhmäkokojen vuoksi opettajien aika ei riitä henkilökohtaiseen ohjaukseen. Monet opettajat elävät myös jatkuvassa epävarmuudessa ja irtisanomisten pelossa.

Opettajilta kuullun huolen perusteella opiskelijoiden arjessa menee paljon aikaa elämänhallinnan peruskysymyksiin. Koulutus on tehokas tapa ehkäistä syrjäytymistä, mutta se ei ole ammatillisten oppilaitosten päätehtävä: päätehtävä on ammattiin kouluttaminen, ja resurssien on riitettävä siihen. Nyt nuoria valmistuu jatkuvasti vaativampaan työelämään puutteellisin tiedoin ja taidoin.

Lähiopetuksesta leikkaaminen vaikuttaa meidän kaikkien arkeen, hoivaan ja turvallisuuteen. Jokainen tahtoo läheisistään huolehtimaan sen pätevimmän ammattilaisen ja vartijaksi alalle varmasti sopivan henkilön, tai sähkötöitä tekemään oikeasti osaavan sähköasentajan.

Me Vihreät haluamme tehdä koulutuksen kunnianpalautuksen. Haluamme kumota hallituksen tekemät jättileikkaukset koulutuksessa, palauttaa opettajat ammatillisiin oppilaitoksiin ja turvata lähiopetuksen resurssit. Nuoria ei saa jättää yksin, sillä vain riittävällä lähiopetuksella mukana pysyvät muutkin kuin vain kaikkein omatoimisimmat opiskelijat.

Jättileikkaukset ovat avanneet vaarallisen syrjään johtavan polun monelle toisen asteen opiskelijalle. Koulupudokkuus on lisääntynyt ammatillisessa koulutuksessa noin kolmella prosenttiyksiköllä viimeisen parin vuoden aikana. Meillä ei ole varaa päästää yhtään nuorta putoamaan.

Me haluamme taata jokaiselle nuorelle mahdollisuuden tavoitella unelmiaan ja varmistaa hyvät oppimistulokset. Se ei saa olla kiinni lompakon paksuudesta tai kotitaustasta. Siksi Vihreät haluaa taata jokaiselle nuorelle vähintään toisen asteen opinnot ja tehdä opinnoista aidosti maksuttomia. Oppivelvollisuuden pidentäminen on paras tapa ehkäistä koulupudokkuutta ja varmistaa kattava tuki nuorelle.

Koulutus on avain työllisyysasteen nostoon ja eriarvoisuuden poistoon. Koulutuksen kurjistaminen on lopetettava nyt.