Emma Kari: Jokaisen budjetin pitää olla askel tiellä luontokadon pysäyttämistä ja ilmastokriisin torjumista

11.09.2021

Vihreiden etänä järjetetyssä puoluekokouksessa 11.9. Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari muistutti, että luontokato on yhtä suuri kriisi kuin ilmastokriisi. Karin mukaan tämän ajan suurin talouspoliittinen kysymys on se, saadaanko Suomen talous toimimaan ilmaston ja ympäristön ehdoilla.

– Me ollaan tehty valtava työ, jotta ilmastopolitiikka on noussut politiikan keskiöön. Samalla tavalla kuin vietiin läpi tavoite hiilineutraalista Suomesta vuoteen 2035 mennessä, meidän pitää viedä läpi tavoite luontopositiivisesta Suomesta vuoteen 2030 mennessä, Kari sanoi.

Karin mukaan lähes kaikki suomalaiset puolueet tunnustavat sen, että luontokato pitää pysäyttää, mutta oikeisiin toimiin siirtyessä jarrut iskevät kiinni.

– Luontokadon pysäyttäminen tarkoittaa suojelemista, ennallistamista, hoitamista, kunnostamista. Se tarkoittaa turvepeltojen raivaamisen lopettamista ja kaikkien uhanalaisten lajien metsästämisen lopettamista. Luontokadon pysäyttäminen tarkoittaa kaikkien Suomen jäljellä olevat luonnonmetsien suojelemista, avohakkuiden lopettamista. Ja kyllä, se tarkoittaa että Suomi suojelee 30 prosenttia omista maa- sekä meripinta-alasta ihan kuten olemme EU:n biodiversiteettistrategiassa halunneet, Kari sanoi.

Karin mukaan tämän ajan suurin talouspoliittinen kysymys on se, saadaanko Suomen talous toimimaan ilmaston ja ympäristön ehdoilla.

– Jokaisen budjetin pitää olla askel tiellä luontokadon pysäyttämistä ja ilmastokriisin torjumista. Siksi me halutaan hinta luonnon tuhoamiselle ja luontopääoma mukaan kansantalouden kirjanpitoon. Vähintään yhtä vakavasti kuin mitä puhumme valtion velasta, meidän tulee puhua ympäristövelasta, Kari totesi.

– Nyt suojellaan enemmän luontoa kuin koskaan. Nyt tehdään ilmastotekoja nopeammin kuin koskaan. Me tiedämme, kuinka kiire on ja kuinka paljon meidän pitäisi tehdä. Siksi me teemme kaiken, minkä voimme, Kari päätti puheensa.

Lue koko puhe.