Iiris Suomela: Nyt ei ole aika leikata – panostamalla nuoriin selviämme tästä ja tulevista kriiseistä entistä paremmin

07.10.2020

Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela piti eduskunnan täysistunnossa ryhmäpuheenvuoron 7.10.2020. Puheessaan Suomela korosti, että nyt päätettävät elvytystoimet sekä toimet korona- ja ilmastokriisin ratkaisemiseksi määrittävät suunnan tulevien sukupolvien selviytymiselle.

Suomela nosti puheen alussa esiin, että nuorille asetetaan kovia paineita laittaa talous kuntoon, ratkaista ilmastokriisi ja hoitaa yhä kasvava ikääntyneiden joukko.

– Selvää on, että nuoret eivät selviä tulevaisuuden suurista haasteista, jos heidät jätetään nyt tyhjän päälle keskellä koronakriisiä. Siksi me hallituksessa tuemme lapsia ja nuoria yhteensä satojen miljoonien eurojen edestä, Suomela sanoi.

Suomela muistutti, että nuoret ikäluokat ovat edeltäjiään pienempiä. Siksi nuorten on pärjättävä työelämässä poikkeuksellisen hyvin, jotta he pystyvät vastaamaan ilmaston, hyvinvointivaltion ja talouden pelastamisen haasteisiin. Tämä vaatii panostuksia niin hyvinvointiin kuin osaamistason nostamiseen.

– Ilman lisätoimia minun vanhempieni sukupolvi on jäämässä historian koulutetuimmaksi sukupolveksi, kun samaan aikaan työelämän vaatimukset kiristyvät jatkuvasti. Me emme voi jättää lapsia ja nuoria pulaan. Nuorten osaamistaso on nostettava korkeammalle kuin ikinä aikaisemmin, Suomela totesi.

Suomelan mukaan nyt tarvitaan lisäksi kestävää elvytystä.

– Leikkausten tavoittelun sijaan nyt on aika varmistaa, että me kestämme niin tämän kriisin kuin tulevat kriisit entistä paremmin. Tämä vaatii pitkäjänteistä vihreää uudelleenrakennusta, joka tähtää päästöjen ja köyhyyden vähentämiseen sekä osaamistason nostamiseen samalla, kun talous nostetaan takaisin jaloilleen, Suomela sanoi.

Suomelan mukaan päästövähennyksistä on päätettävä nyt, jotta nettopäästöt saadaan nollattua seuraavan 15 vuoden aikana. Tulevista ilmastotoimista hän nosti esiin liikenteen päästövähennykset. Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi tiistaina vaikutustenarvioinnit liikenteen päästövähennyskeinojen tehokkuudesta ja kustannuksista valtiolle. Selvitys korosti etenkin tulevan liikenteen verouudistuksen merkitystä tavoiteltujen päästövähennysten saavuttamisessa.

Tieliikenne tuottaa tällä hetkellä 94 % liikenteen päästöistä, ja yli puolet tästä johtuu yksityisautoilusta. Noin 40 % Suomessa ajetuista automatkoista on alle viiden kilometrin matkoja.

– Merkittävä osa automatkoista on verrattain lyhyitä, taajama-alueella ajettuja matkoja. Monesti näille matkoille on tarjolla kestävämpi vaihtoehto jo nyt. Se vaihtoehto saattaa vain olla epämukavampi, hitaampi tai kalliimpi kuin autoilu. On politiikan tehtävä korjata tämä epäkohta. Siksi tämä hallitus tekee miljardiluokan panostukset kestävään liikenteeseen, Suomela korosti.

Lue koko puhe.