Itsemääräämisoikeutta vahvistava translaki on pian totta

19.01.2023

Translain käsittely on saatu päätöksen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Vihreiden Noora Koponen ja Sofia Virta ovat tyytyväisiä mietinnön lopputulemaan.

Translain venyminen aivan hallituskauden loppuun oli jo lähtökohtaisesti vaaran paikka. Vihreille translain uudistaminen oli yksi tärkeimmistä tämän hallituskauden ihmisoikeuksiin kohdentuvista uudistustarpeista. Nyt translain räikeimmät ihmisoikeusrikkomukset korjataan.

Translaista on liikkunut viime päivinä mediassa muutamien kansanedustajien suusta kuultuna epäilyjä lakia kohtaan. Sellaisiakin, joille ei asiantuntijakuulemisten perusteella ole olemassa faktapohjaa. Yksittäisiä perusteettomia pelkoja, jos suoraan sanotaan.

Opposition puolelta olemme kuulleet huolta muun muassa siitä, että sukupuoltaan voisi jatkossa korjata mielin määrin milloin mistäkin syystä. On vaikea edes kuvitella miltä tällainen kommentointi voi tuntua silloin, kun kokee itse vahvaa sukupuoliristiriitaa. Valiokunnan kuulemien asiantuntijoiden mukaan tällaistä väärinkäytösriskiä ei nostettu esiin. Ja laki on säädettävä tiedolla, ei pelolla.

Translain tärkeimmät muutokset liittyvät transsukupuolisten ihmisten itsemääräämisoikeuden vahvistamiseen. Sterilisointipakon poistaminen sukupuolen korjauksen yhteydessä on yksi tärkeimmistä. On käsittämätöntä, että vielä nykyaikana Suomen lainsäädäntö on edellyttänyt lisääntymiskyvyttömyyttä transsukupuoliselta. Toinen tärkeä muutos koskee sukupuolen juridista vahvistamista, joka muutetaan nyt vihdoin yksityiseksi, jokaisen omaksi asiaksi, jota ei tarvitse käydä lääkäreille todistamassa. Vahvistaminen omalla ilmoituksella myös nopeuttaa prosessia huomattavan paljon.

Nämä muutokset ovat äärimmäisen tärkeitä itsemääräämisoikeuden ja yhdenvertaisuuden kannalta. Vaikka laki ei ole täydellinen, se korjaa tämän hetken suurimmat epäkohdat. Sanomattakin lienee selvää, että me vihreinä seisomme vahvasti näiden muutosten takana. 

Niin tärkeä ja välttämätön kuin translaki onkin, silläkin on vielä puutteensa. Translasten ja -nuorten asemaa se ei vahvista. Jätimme asiasta sote-valiokunnan mietintöön lausuman, joka edellyttää pikaista selvitystä translasten ja -nuorten itsemääräämisoikeudesta sukupuolen vahvistamisessa sekä muista tarvittavien lainsäädäntömuutosten tarpeista.

Myös intersukupuolisten lasten itsemääräämisoikeuksien toteutumista tullaan tarkastelemaan ministeriön toimesta. Suomi on saanut YK:n ihmisoikeusneuvostolta useita suosituksia asiasta ja myös YK:n lapsen oikeuksien komitea on pyytänyt Suomea raportoimaan toimistaan intersukupuolisten lasten itsemääräämisoikeuden toteutumiseksi. Sosiaali- ja terveysvaliokunta toivoikin asian jatkokäsittelyn kiirehtimistä.