Touko Aalto: Vihreät haluaa rakentaa lapsiystävällistä Suomea

14.02.2018

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kiinnitti valtiopäivien avajaiskeskustelussa huomiota koulutuksen tasa-arvoon ja nosti esille hallituksen epäonnistumisen perhevapaiden uudistamisessa. Aalto piti Vihreiden ryhmäpuheen 14.2.2018.

– Seuraavaan sataan vuoteen lähdemme tilanteessa, jossa lasten ja nuorten pahoinvointi kasautuu ja kouluttamattomuus periytyy. Tilanteessa, jossa koululaisten oppimistulokset ovat laskussa ja sukupuolten väliset oppimiserot ovat OECD-maiden suurimmat, Aalto sanoi.

Hallitus toteutti historiallisen suuret koulutusleikkaukset leikkaamalla kouluilta, opettajilta, lapsilta ja opiskelijoilta. Vihreiden arvovalinta olisi ollut panostaa tänä vuonna puoli miljardia euroa lisää koulutukseen.

– Me Vihreät haluamme rakentaa lapsiystävällistä Suomea, koska jokaisen lapsen unelmat ovat yhtä tärkeitä, eikä yhdenkään lapsen koulutie saa katketa liian varhain, Aalto sanoi puheessaan.

– Kansakuntamme on noussut köyhyydestä yhdeksi maailman vauraimmista ja osaavimmista kansoista. Sinne on päästy tekemällä suurtekoja, joista keskeisin on jokaisen lapsen mahdollisuus kouluttautua ja tavoitella unelmiaan, Aalto sanoi.

Aalto vaati ryhmäpuheessaan suuria rakenteellisia muutoksia. Uudistusten aika on nyt.

– On valitettavaa, että hallitus on juuri epäonnistunut yhdessä tärkeimmistä uudistuksista. Keskustan ja kokoomuksen ilmiriita kaatoi perhevapaauudistuksen, joka olisi tarvittu, jotta äitien asema työelämässä paranisi ja isien asema kotona vahvistuisi. Ja jotta lapsen etu toteutuisi, Aalto sanoi.

– Ihmisten perusturvaa ja koulutusta heikentämällä Suomea ei laiteta kuntoon. Sen sijaa verotusta, sosiaaliturvaa ja työmarkkinoita uudistamalla varaudutaan kestävällä tavalla tulevaisuuteen, Aalto totesi.

Lue koko puhe.

Vihreät haluaa rakentaa lapsiystävällistä Suomea. Toimenpiteet kootaan kevään aikana Lapsiystävällinen Suomi -verkkosivulle.