Touko Aalto: Vihreiden arvovalinta on torjua köyhyyttä yli 640 miljoonalla

15.11.2017

Vihreiden vaihtoehtobudjetti vähentää köyhyyttä, panostaa puoli miljardia euroa koulutukseen ja torjuu järeillä toimilla ilmastonmuutosta. Puheenjohtaja Touko Aalto esitteli Vihreiden vaihtoehtobudjetin ryhmäpuheessaan eduskunnalle 15.11.2017.

Puheessaan Touko Aalto totesi, että hallituksen oma politiikka syrjäyttää yhä enemmän ihmisiä. Köyhyys, eriarvoisuus ja osattomuus kasvavat, vaikka taloudessa on saavutettu käänne parempaan.

– Vihreät haluaa pitää huolta, ettei kukaan putoa yhteiskunnan laitamille. Siksi suuntaamme yli 640 miljoonan euron paketin köyhyyden torjuntaan, Aalto sanoi puheessaan.

– Vihreät sitoo Kelan maksamat etuudet takaisin indeksiin ja peruuttaa viime vuonna etuuksiin tehdyt jäädytykset ja leikkaukset. Vihreät keventää pienituloisten verotusta korottamalla kunnallisveron perusvähennystä. Vihreät tekee opintotukeen tasokorotuksen ja peruu asumistukeen suunnitellut leikkaukset, Aalto summasi.

– Olen kiertänyt paljon ympäri Suomea ja keskustellut ihmisten kanssa kaduilla, toreilla, kahviloissa ja junissa. Näitä ihmisiä on yhdistänyt yksi asia. He haluavat muutosta siihen, miten tämä maa kohtelee heikoimpiaan. Hallituksen politiikalle on olemassa vaihtoehtoja ja Vihreiden tulevaisuusbudjetti on osoitus siitä, Aalto sanoi.

Hallituksen historialliset koulutusleikkaukset aina varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle ovat heikentäneet koulutuksen laatua ja tasa-arvoa. Mittavia koulutusleikkauksia on edelleen voimassa.

– Tasa-arvoinen ja laadukas koulutus on Suomen menestystarinan perusta, eivätkä hallituksen pienet täsmäpanostukset riitä korjaamaan jo tehtyjä virheitä. Siksi Vihreät haluaa satsata koulutukseen puoli miljardia euroa lisää. Haluamme esimerkiksi lisätä ammatilliseen koulutukseen aloituspaikkoja, lähiopetusta ja opettajia, Aalto sanoi.

Ilmastokriisiin vastaaminen edellyttää järeitä toimia. Energiajärjestelmää ja elinkeinoja pitää uudistaa ja liikenteen murrosta vauhdittaa. Vihreiden tulevaisuusbudjetissa aloitetaan myös fossiilisten polttoaineiden tukien alasajo.

– Ilmastonmuutoksen suhteen ei voi enää aikailla, vaan tarvitsemme toimia nyt. Kun karsimme tehottomia ja ympäristölle haitallisia tukia, meillä on varaa sijoittaa ihmisiin ja tulevaisuuteen. Samalla uudistamme taloutta, Aalto sanoi puheessaan.

Vihreiden budjettiratkaisut tehdään ottamatta enempää velkaa kuin hallitus.

– Budjetissa jokainen euro on arvovalinta. Vihreiden tulevaisuusbudjetti on oikeudenmukainen vaihtoehto Suomen tulevaisuudelle. Ihmiset haluavat muutosta siihen, mihin tämä maa on menossa. Siihen muutokseen Vihreät on valmis, Aalto päätti.

Lue koko puhe

Tutustu Vihreään tulevaisuusbudjettiin 2018