Vihreä eduskuntaryhmä vaatii oikeutta Turkissa tuomitulle suomalaistoimittajalle

11.10.2017

Vihreä eduskuntaryhmä vaatii Suomelta aktiivisempaa työtä sananvapauden turvaamisessa ja ihmisoikeuksien puolustamisessa Turkissa.

– Olemme hyvin huolissamme suomalaisen toimittaja Ayla Albayrakin saamasta tuomiosta Turkissa. Turkin sananvapaus- ja ihmisoikeustilanne on kestämätön. Albayrakin tuomio on annettu selvästi poliittisin perustein, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

Turkki on pidättänyt ja vanginnut useita toimittajia. Muutamilla heistä on myös EU:n kansalaisuus Albayrakin tapaan. Hän on kuitenkin ensimmäinen EU-maan toimittaja, joka on tuomittu vankeuteen Turkissa.

– Konfliktialueilla toimivien toimittajien työ on äärimmäisen arvokasta, koska he välittävät meille ensikäden tietoa konfliktien syistä ja eri osapuolten näkemyksistä. Tällaista työtä Albayrak on tehnyt. On kestämätöntä, jos toimittaja tuomitaan työstä, jonka hän tekee konfliktialueella. Suomen valtion on selkeästi ja aktiivisesti vaadittava tuomion kumoamista, vaatii kansanedustaja Pekka Haavisto.

Albayrak raportoi Turkin kurdialueilta, mitä käytettiin perusteena hänet tuomitsemisekseen yli kahdeksi vuodeksi vankeuteen “terrorismipropagandan levittämisestä”.

– Toimittajien tulee voida tehdä työtään ja raportoida maan tapahtumista ilman pelkoa vangitsemisesta poliittisin syin, vaatii Haavisto.

Vihreä eduskuntaryhmä näkee, että Turkki on kulkemassa yhä etäämmälle länsimaisista sananvapauden, oikeusvaltion ja demokratian arvoista.

– Suomi ja EU eivät saa katsella sivusta Turkin yhä synkkenevää sananvapaustilannetta. EU:n pitää toimia yhtenä rintamana aktiivisesti Turkin ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. Tarvittaessa on käytettävä poliittista ja taloudellista painostusta keinoina ihmisoikeuksien tukemiseksi. Samalla on tuettava Turkin kansalaisyhteiskuntaa. Kansalaisjärjestöjä ei saa jättää yksin, vaatii Mikkonen

– Suomen on puolustettava kaikin tavoin työnsä hyvin tehnyttä Albayrakia. Vapaata mediaa ei saa hiljentää, Mikkonen toteaa.

Lisätiedot

Krista Mikkonen

Pekka Haavisto