Vihreät ja Rkp esittävät kansallista liputuspäivää Tove Janssonin kunniaksi

26.05.2017

Vihreiden ja Rkp:n eduskuntaryhmät ovat jättäneet sisäasiainministeriölle aloitteen uudeksi kansalliseksi liputuspäiväksi. Liputuspäivää esitetään Tove Janssonin kunniaksi hänen syntymäpäivänään elokuun yhdeksäntenä.

Tove Jansson oli poikkeuksellisen pitkän uran tehnyt ja kansainvälisesti tunnettu suomenruotsalainen taiteen moniosaaja. Hänet muistetaan niin kuvataiteilijana, kirjailijana, kuvittajana kuin käsikirjoittajana.

– Tove Janssonin merkittävä ura kesti suurimman osan itsenäisyytemme vuosikymmenistä. Sen ohessa ei pidä unohtaa, että Tove Jansson vaikutti aikansa arvoihin ja asenteisiin ja on toiminut rohkaisevana esimerkkinä jo useammalle sukupolvelle, Suomessa ja maailmalla, ei niinkään pitämällä itsestään meteliä vaan elämällä omien valintojensa mukaan, vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää sanoo.

Tove Jansson on kautta aikain käännetyin suomalaiskirjailija. Hänen teoksiaan on käännetty yli 50 kielelle. Vaikka Tove Jansson on parhaiten tunnettu muumihahmojen luojana, hän piti kuvataidetta pääammattinaan.

1940-luvulta lähtien työskennelleen taiteilijan teoksia on esillä useissa merkittävissä kohteissa ympäri Suomea. Maalauksia on niin Helsingin kaupungintalolla, lastensairaalassa, päiväkodeissa kuin Teuvan kirkon alttaritauluna.

– Olisi arvokas ele, että Suomi sadan vuoden itsenäisyytensä kunniaksi nimeäisi Tove Janssonin syntymäpäivän kansalliseksi liputuspäiväksi, kansanedustaja Halmeenpää jatkaa.

– Muumit ovat eittämättä yksi itsenäisyytemme ajan suurimmista kansainväliset mittasuhteet saavuttaneista suomalaisista ilmiöistä. Muumit seikkailevat meillä ja maailmalla sarjakuvina, kirjoina ja televisiossa sekä koristavat erilaisia materiaaleja ja tuotteita. Hyväntuuliset ja suvaitsevaiset muumit ovat olleet myös arvokas brändi Suomelle oman maakuvamme rakentamisessa, Rkp:n kansanedustaja Stefan Wallin toteaa.

Lisätiedot:
Hanna Halmeenpää, hanna.halmeenpaa@eduskunta.fi, 050 5644122
Rkp:n edustaja Stefan Wallin, stefan.wallin@eduskunta.fi, 040 8391661

Lue aloite kokonaisuudessaan tästä.