Vihreiden tulevaisuusbudjetti torjuu ilmastonmuutosta ja panostaa koulutukseen

23.10.2018

Vihreiden 22.10.2018 julkaisema vaihtoehtobudjetti torjuu ilmastonmuutosta ja köyhyyttä sekä panostaa koulutukseen yli 750 miljoonaa euroa.

– Vihreä tulevaisuusbudjetti rakentaa pohjaa niille suurille uudistuksille, joita Suomi tarvitsee ja jotka seuraavan hallituksen on tehtävä. Ilmastonmuutosta on torjuttava määrätietoisesti, koulutukselle on tehtävä kunnianpalautus ja sosiaaliturva on uudistettava. Vihreä tulevaisuusbudjetti on arvovalinta myös köyhyyden vähentämisen, suomalaisen luonnon ja globaalin vastuun puolesta, Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen sanoo.

Vuoden 2019 budjetti on tämän hallituskauden viimeinen mahdollisuus nostaa Suomen ilmastopolitiikan kunnianhimon tasoa. Vihreän eduskuntaryhmän mukaan tilaisuutta korjata ilmastopolitiikkaa ei ole varaa jättää käyttämättä.

– Vihreät haluaa aloittaa fossiilisten polttoaineiden ja ilmastonmuutosta kiihdyttävien tukien alasajon heti. Päästöjen vähentämiseksi on huolehdittava myös metsien hiilinielun kasvusta vähentämällä hakkuita. Haittaveroina Vihreät ottaisi myös käyttöön lentoveron ja muoviveron sekä selvittäisi eläintuotteiden verotusta. Näissä asioissa kyse on lopulta siitä, millaiset elinolosuhteet haluamme jättää lapsillemme. Kaikki muut pyrkimykset rakentaa hyvää yhteiskuntaa menettävät merkityksensä, jos epäonnistumme ilmastonmuutoksen hillinnässä, Vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja valtiovarainvaliokunnan varajäsen Emma Kari sanoo.

Vihreiden mukaan hallituksen historiallisen suuret koulutusleikkaukset ovat rapauttaneet suomalaisen koulutuksen tasa-arvoa ja oppimistuloksia.

– Vihreät haluaa tehdä suomalaisesta koulutuksesta maailman parasta. Korjattavaa riittää koko seuraavaksi hallituskaudeksi. Tällä hetkellä Suomen koulutuksen tasa-arvo rapautuu ja oppimistulokset laskevat. Vanhempien tausta ja lompakon paksuus eivät saa määrittää yhdenkään lapsen koulutietä. Jokaisen lapsen unelmat ovat yhtä tärkeitä, valtiovarainvaliokunnan jäsen Ozan Yanar sanoo.

Hallituksen talouskuri on osunut Vihreän eduskuntaryhmän mukaan erityisesti pienituloisimpiin ja naisiin.

– Tällä hallituskaudella talouskurin taakan ovat joutuneet kantamaan kaikkein pienituloisimmat. Erityisesti maksajiksi ovat joutuneet naiset. Vihreiden arvovalinta on toinen. Korjaamme ihmisten perusturvaa, lisäämme tasa-arvoa ja torjumme köyhyyttä. Suomalainen sosiaaliturva on päivitettävä tähän päivään niin, että se kantaa elämän kaikissa tilanteissa. Vihreiden ratkaisu tähän on perustulo, jota kohti voidaan ottaa askeleita jo ensi vuonna, Mikkonen sanoo.

Vihreiden vaihtoehtobudjetti on tasapainossa, eikä siinä oteta enempää velkaa kuin hallituksen budjetissa.

Tutustu Vihreiden vaihtoehtobudjettiin ja taustalaskelmiin täällä.