Lapsiperheköyhyyden torjunnasta ei saa tinkiä ensi hallituskaudellakaan

09.03.2023

Kuluneina viikkoina monessa perheessä on vietetty hiihtolomaa. Kaikille hiihtoloma ei kuitenkaan ole ollut täynnä rinteen vaan ruokabudjetin laskemista. Lapsena koettu köyhyys jättää pitkän jäljen koko elämän ajaksi. Pienituloisia lapsiperheitä on tuettava, eikä siihen riitä vain yhden vuoden väliaikaiset sosiaaliturvan korotukset. Vihreät esittää korotusten muuttamista pysyviksi ja kotipalvelun palauttamista 1990-luvun lamaa edeltäneelle tasolle.

Lapsiperheköyhyys voi näkyä lasten arjessa pahoinvointina, toteutumattomina harrastuksina ja kaveriporukoiden ulkopuolelle jäämisenä. Perhevapaauudistus helpotti perheiden taloutta jonkun verran, mutta hurja elinkustannusten nousu ja kauppakassin kallistuminen osuu pienituloisiin perheisiin, jotka käyttävät suhteessa suuremman osan tuloistaan ruokaan ja muihin välttämättömiin tarpeisiin.

Otimme vuodelle 2023 käyttöön useita väliaikaisia parannuksia lapsiperheiden sosiaaliturvaan. Korotimme työttömyysturvan lapsikorotusta, lapsilisän yksinhuoltajakorotusta, opintorahan huoltajakorotusta sekä toimeentulotuen alle 18-vuotiaiden lasten perusosaa. Tuimme siis kaikista heikoimmassa asemassa olevia lapsia.

Esitän että nämä tuet muutettaisiin pysyviksi. 

Palautetaan lapsiperheiden kotipalvelun saatavuus yhtä hyväksi kuin se oli ennen 1990-luvun lamaa

Lapsiperheiden kotipalvelua leikattiin ja siksi sen käyttö romahti 90-luvun laman seurauksena, eikä ole sittemmin palannut ennalleen. Pandemian jälkimainingeissa ja kohoavien elinkustannusten keskellä lapsiperheet tarvitsevat arjessaan entistä enemmän tukea. On aika auttaa ruuhkavuosien väsyttämiä perheitä ja palauttaa kotipalvelu lamaa edeltäneelle tasolle.

Vielä vuonna 1990 8,2 prosenttia lapsiperheistä sai kotipalvelua, kun vastaava luku vuonna 2021 oli vain 2,4 prosenttia. Samalla ajanjaksolla lasten huostaanotot ovat tuplaantuneet. Lapsiperheiden kotipalvelu on tehokas ehkäisevän lasten suojelun muoto.

Kotipalvelu on yhdessä perheen kanssa tehtävää vanhemmuuden ja arjessa selviytymisen tukemista ja perheen omien voimavarojen vahvistamista. Käytännössä työntekijä tulee kotiin auttamaan pyykin pesussa, mahdollistamaan koliikkivauvan vanhemman päiväunet, vie lapset hiekkalaatikolle tai ratkoo yhdessä vanhemman kanssa arjen pulmia. Monet kunnat tarjoavat kotipalvelua myös ostopalveluna asiakassetelillä.

Mitä tämä maksaisi?

Parannukset lapsiperheiden sosiaaliturvaan maksaisivat valtiolle 61 miljoonaa euroa. Kotipalvelun nelinkertaistaminen maksaisi valtiolle noin 20 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä palauttaisi palvelun saatavuuden 1990-luvun lamaa edeltäneelle tasolle.

Ne ovat pieni hinta siitä, että lapsiperheet eivät ajaudu ahdinkoon.

Vihreät tasapainottaisi valtion taloutta ensi kaudella kuudella miljardilla eurolla, mutta tekisimme sen niin, ettei pienituloisten asemaa heikennetä tai koulutuksesta leikata euroakaan. 

Lue lisää Vihreiden talouden sopeuttamisen linjoista: https://www.vihreat.fi/vihreiden-toimet-julkisen-talouden-tasapainottamiseksi/